Kontakt telefon:
065 22 51 769

TEHNOLOGIJA

Tehnologija proizvodnje matičnog mleča je izuzetno delikatan i zahtevan posao i zato mora biti dobro organizovan kako ne bi došlo do propusta koji uvek prouzrokuju manje prinose i lošiji kvalitet. Na mom pčelinjaku primenjujem Dulitlov (Doolittle) metod dobijanja matičnog mleča, što podrazumeva presađivanje 12-časovnih larvica iz radiličkih ćelija u voštane početke matičnjaka.

Za uspešnu proizvodnju matičnog mleča visokog kvaliteta značajnu ulogu imaju dva faktora:

* biološka snaga pčelinje zajednice sa velikim brojem pčela starosti od 6 do 12 dana
* prirodni uslovi okoline u kojoj se pčelinje zajednice nalaze.

Dolina reke Kolubare, gde se nalazi moj pčelinjak, obiluje izdašnom polenskom i nektarskom pašom u većem delu pčelarske sezone što mnogo utiče na kvalitet i količinu lučenja mleča. Međutim u periodima kada u prirodi nedostaje dovoljno bilo koje paše pristupa se prihrani kako šećerno mednim sirupom tako i polenskim pogačama. Pored prirodnih uslova za dobijane ovog izuzetnog proizvoda potrebno je obezbediti određene tehničke i higijenske uslove kako bi se postigao vrhunski kvalitet.
U tehničke uslove spada posedovanje određene opreme a to su:
* izolatori za obezbeđivanje larvica iste starosti
* ramovi sa čauricama za presađivanje
* igle za presađivanje
* lampa sa hladnim svetlom
* oprema za vađenje mleča iz čaurica …
Pod higjenske uslove se podrazumeva da sva ta oprema mora biti besprekorno čista i dezinfikovana, kao i prostor u kom se ta delatnost obavlja.

Da bi se dobijeni kvalitet proizvedenog mleča sačuvao, obzirom na to da van košnice brzo gubi svoja lekovita svojstva, potrebno je da ta manipulacija sa njim što kraće traje odnosno da se odmah nakon vađenja vakumira, zaliva sa voskom i odlaže u zamrzivač. Zbog održavanje kvaliteta mleča on ne sme dolaziti u dodir sa metalnim priborom. Zato se za vađenje mleča koristi drvena ili plasticna kašičica. Takođe treba izbegavati izlaganje svetlosti jer to takođe dovodi do gubljenja određenih svojstava. Tako duboko zamrznut održaće svoja lekovita svojstva do godinu dana. Mleč pomešan sa kristalisanim medom može se čuvati do mesec dana u frižideru.

Back To Top