Kontakt telefon:
065 22 51 769

O MLEČU

Matični mleč je jedan od najcenjenijih pčelinjih proizvoda. Njegov sastav i dejstvo privukao je pažnju mnogih svetskih eksperata iz oblasti medicine i nutricionizma. Mleč je izuzetno hranljiva, gusta, mlečnobela kremasta tečnost, karakterističnog mirisa, blago kiselog i pomalo ljutog ukusa. Matičnim mlečom pčele hrane larve radilica i trutova prvih dana njihovog života, dok maticu hrane tokom celog perioda razvića i kasnije. Luče ga mlade pčele iz podvilčcnih žlezda.

Osnovni sastojci matičnog mleča su:
belančevine, vitamini, hormoni, masti, šeceri, voda, aminokiseline i ostalo.

Mleč sadrži vitamine A, B kompleksa,C,D i E sa posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6.

Matični mleč je čudotvorna hrana koja podstiče razvoj, vraća snagu, regeneriše organizam i reguliše metabolizam. Blagotvorno utiče na mnoga oboljenja, a posebno su značajni efekti u jačanju imuniteta i poboljšanju krvne slike.

Matični mleč ubrzava oporavak kod rekonvalescenata, a poboljšava i stanje kod Parkinsonove bolesti. Reguliše nivo šecera u krvi kod dijabeticara. Matični mleč takođe utiče i na podmlađivanje ćelija jer ih snabdeva materijama koje se vremenom gube. Zbog svog izuzetno vrednog proteinskog sastava, matični mleč blagotvorno deluje kod dece jer podstiče rast i razvoj, a naročito jača imunitet mladog organizma.

Matični mleč najbolji je pratilac za dug i zdrav život.

Matični mleč u izvornom stanju treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama od tamnog stakla duboko zamrznut, tako neće izgubiti svoje osobine do godinu dana. Može se čuvati i pomešan sa kristlisanim medom ali kraći vremenski period (oko mesec dana) u frižideru. Matični mleč se najčešće konzumira pomešan sa kristalisanim medom ili kristalisanim medom i kombinacijama propolisa i polena.

Back To Top