Kontakt telefon:
065 22 51 769

O MENI

Ime: Predrag
Prezime: Kovačević
Datum rođenja: 09.09.1983.
Mesto stanovanja: Jabučje
Vrsta košnice: LR
Broj košnica: 50
Lokacija pčelinjaka: Jabučje

Pčelarstvom sam počeo da se bavim u leto 2001. godine, ali to nije bio moj prvi kontakt sa tim čudesnim malim stvorenjima. Još od ranog detinjstva privlačile su mi pažnju male lepotice koje preleću sa cveta na cvet sa svojim tovarom polena na nogicama i prave taj prelepi slatki med. Naravno svu tu ljubav i interesovanje prema pčelama i prirodi u celini, probudili su u meni moji roditelji. Moj otac Vojislav je imao više neuspelih pokušaja da osnuje pčelinjak ( ili više uspešnih primera kako se ne može osnovati pčelinjak). Kasnije, sve to me je navodilo da pronađem neku literaturu i naučim nešto više o pčelama. U tome su mi pomogle pčelarske izložbe koje su mi se uvek nekako pojavljivale slučajno u prolazu, gde sam nabavio prve knjige za početnike. Godine 2001 dobio sam dva roja od Milene Miltenović, koja mi je nesebično poklonila i osnovne praktične savete koji su za mene bili od neprocenjive važnosti. Sledeći veliki pčelar kojeg sam upoznao je jedan od najvećih proizvođača matica u Srbiji i kooperant Apicentra Mileta Marković koji se tih godina doselio u Jabučje. U poslednjih pet godina poznanstvo, druženje i zajednički rad sa čika Miletom otvorilo mi je velika vrata znanja i iskustva. Od tada moj pčelinjak je počeo progresivno da se povećava iz godine u godinu. Na čika Miletinom pčelinjaku sam se upoznao i savladao tehnologiju proizvodnje matica i matičnog mleča.

Matični mleč
me je zainteresovao i privukao moju pažnju od samog pocetka svojim čudotvornim dejstvom.

Kolika je moć i snaga matičnog mleča
najbolje svedoči njegov uticaj prilikom hranjenja mladog legla. Leglo mladih larvi iz kojih će se razviti pčele radilice, samo prva tri dana jedu matični mleč, a kasnije smesu polena i meda. Ukoliko bi bilo koja larva iz takvog legla nastavila da se i dalje hrani samo matičnim mlečom, od te larve se ne bi razvila pčela radilica , već matica. U zavisnosti od režima ishrane matičnim mlečom, razlika u dužini života pčele radilice i matice je zapanjujuća, pčela radilica živi prosečno oko 6 nedelja a matica 6 godina i duže. U meni su te činjenice probudile poštovanje prema ovom pčelinjem proizvodu koga su mnogi veliki umovi proglasili hranom bogova.

Sve te činjenice o matičnom mleču koje govore o jednom izuzetno kompleksnom, bogatom i zdravom proizvodu ne samo za pčele, već kako je to savremena medicina utvrdila i za ljude, opredelilo me je da se usmerim ka toj oblasti pčelarstva. Znam da me na tom putu očekuje dosta rada i učenja, ali mislim da je to vredno cilja.

Back To Top