Kontakt telefon:
065 22 51 769

Izdvojeni tekst iz knjige “Pčelarenje” gde učenici govore o svom učitelju

Izdvojeni tekst iz knjige “Pčelarenje” gde učenici govore o svom učitelju
Na velikoj raskrsnici, tog jutra sam skrenuo ka Hramu Sv. Arhangela Mihaila, nisam brojao ali na petnaestoj banderi bio je mali putokaz prema putiću uz brdo, pisalo je PČELINJAK MM. Biciklom, zadihan, stigao sam do kuće i pčelinjaka čika Milete Marković. Košnica je bila otvorena kada sam ga upoznao. Predstavio sam se i izrazio želju da malo pogledam šta se trenutno radi na pčelinjaku, i da naučim nešto. Nakon što sam rekao da sam pre godinu dana nabavio dve košnice, te da sam tek završio srednju školu i da nemam posao, čika Mileta mi je poželeo dobrodošlicu rečima: ”Sam te je Bog danas poslao ovde”.
      Već u sledećim trenutcima dimilica mi je bila u rukama. Dodavao sam i pridržavao ramove sa pčelama. Kroz rad i šalu, nenametljivo, usledile su prve lekcije pčelarstva. Bio sam tu i sledećeg dana, i sledećeg meseca, i sledeće godine. I sada sam tu, postao sam deo čika Miletinog tima, ili polaznik čika Miletine škole a mogu slobodno reći i ”fakulteta”. Nisam bio jedini polaznik te škole. Bili su tu duže ili kraće : Mića, Dule, Saša, Ivan, Ivica, Milan, Aca, Rade, Dragan, Stefan, Uroš, Bane, Igor, Marko… Neki od njih su sada ozbiljni pčelari a neki će tek to postati.
     Čika Miletin jednostavan način pčelarenja na velikom pčelinjaku, uz stalnu posvećenost i razmišljanje o pripremi svakog pojedinačnog zadatka kao da se prvi put obavlja na pčelinjaku doprineo je prvo vrhunskom kvalitetu a zatim količini i kontinuitetu proizvoda.  Proizvodnja matica, matičnjaka i matičnog mleča koja se u literaturi predstavlja zastrašujuće komplikovanom i odbojnom, meni je predstavljena na pojednostavljen i privlačan način, ali ne lak, jer je to bilo učenje kroz rad na pčelinjaku od preko 300 košnica i preko 1000 oplodnjaka. Takav pristup čika Miletu postavio je tu gde se sada nalazi u sam vrh srpskog pčelarstva.
     Rad i druženje sa čika Miletom kao i sa ljudima koji svakodnevno dolaze i prolaze kroz pčelinjak, a tu je bilo doktora, advokata,poljoprivrednika,  profesora, mehaničara, pilota… obogatilo me je ne samo saznanjima vezanim za pčelarstvo vec i drugim iskustvima iz zivota. Veliku pozitivnu energiju, čak i sada u godinama kada obučava i svoje unuke, čika Mileta crpi iz porodice, sa pčelinjaka a i iz svog tima, a takodje i prenosi na sve oko sebe možda i jačom merom. To je sigurno deo tajne čika Miletinog uspeha. Podrška supruge Ljilje takodje je od neprocenjivog značaja. U celoj ovoj čika Miletinoj priči, ona takodje zauzima ključno mesto u timu i u njega unosi dozu porodične atmosvere.
    U takvom okruženju lako sam savladao osnovnu tehniku pčelarenja, a godinom za godinom i moj pčelinjak se uvećavao. Pre par godina  krenuo sam u proizvodnju matičnog mleča. Sada moj pčelinjak broji oko 50 košnica a pitanje je vremena kada ću se upustiti i u proizvodnju matica.
      Sada sam siguran da je velika raskrsnica onog jutra za mene bila životna, a putokaz kojim me je čika Mileta usmerio, okrenut ka pravom putu. Zahvaljujući čika Mileti i pčelarstvu krenuo sam putem zdravog života. Neke životne ciljeve sam već ostvario a drugi su mi bliži i jasniji. Verujem da ću i ja u budućnosti imati priliku da prenesem bar nešto što sam naučio i što ću tek naučiti od čika Milete Markovića.
Kovačević Predrag, Jabučje, Januar 2014.
Back To Top