Kontakt telefon:
065 22 51 769

Internet u službi pčelara

Internet u službi pčelara

Debatni klub Društva pčelara Užice možete pratiti putem video prenosa (streaminga) uživo na adresi www.livestream.com/dpue. Sva predavanja i debate posle njih se, takođe, mogu pogledati na Youtube kanalu www.youtube.com/LukicPetar.
Upravo kako u naslovu stoju, za užičke pčelare se može reći da su svetski, a naši. Izvršni odbor Društva pčelara Užice radi održavanja trenda što bolje edukacije svojih članova, tradicionalno održava debatni klub svakog ponedeljka u 17 sati koji je od nedavno dostupan i svim pčelarima putem Interneta na stranici www.livestream.com/dpue. Bio je to povod za razgovor sa Petrom Lukićem, članom Društva i nosiocem ove pionirske aktivnosti u oblasti pčelarskog usavršavanja.

Pčelarenje u užičkom kraju ima dugu tradiciju. Od kada postoji Društvo pčelara Užice, koliko broji članova i koji tip košnica prevladava?

Prvi pisani podaci ukazuju da DP Užice postoji od daleke 1937.godine. Poslednjih nekoliko godina broji do dve stotine članova u čijem posedu je do devet hiljada košnica. Zastupljenost tipova košnica procentualno izgleda ovako: 55 % pčelari LR košnicama, 40% DB i 5% ostalim nastavljačama, uglavnom Fararovim. Od skoro dve stotine, polovina pčelara se svrstava u seleće pčelare čije pčele posećuju bagrem, planinske livade, suncokret, a redje uljanu repicu i lipu.
To je planinsko pčelarenje. Koje su njegove specifičnosti u vašem kraju?

Zimovnici selećih pčelara kao i stacionarni pčelinjaci se nalaze na nadmorskoj visini u rasponu od 400 do 900 metara. Razvojna paša na tim prostorima je vrba, crnjuša, šljiva, trešnja, jabuka, maslačak, majčina dušica, dernica, različite vrste detelina. Seleći pčelari posle razvojne paše sele pčele na prvi bagrem uglavnom na područje Šumadije, na drugi bagrem u dolini reke Đetinje i Lužnice, na livadsku pašu na pašnjacima Zlatibora i Tare, na lipu na Fruškoj Gori, a na suncokret u Banat. Kod stacionarnih pčelinjaka glavna paša je livadska.

Vratimo se stučnom usavršavanju. I tu se možete pohvaliti izuzetno živom aktivnošću. Kako ono funkcioniše?

Stručnom usavršavanju pčelara se godinama daje izuzetan značaj i obavlja se preko savetovanja, seminara, stručnih ekskurzija, poseta uglednima pčelarima. Ne postoji nijedan pčelarski stručnjak sa ovih prostora koji bar jedno predavanja nije održao u Užicu. Posebno mesto zauzima debatni klub koji je osnovan 1975. godine i čijim se radom izuzetno ponosimo. Pokretač ideje i tvorac debatnog kluba je stari istaknuti pčelar i nekadašnji predsednik društva Andrija Žilović. Klub neprekidno radi već 37 godina u zimskim mesecima, od novembra do marta, svakog ponedejka u 17 časova. Koncept je takav da uvodničar – predavač obrazloži određenu temu i pokrene debatu o njoj u kojoj, naravno, učestvuju prisutni pčelari.

Ima vas i na Internetu. Otkuda ideja da se radi i putem striminga, od kada i kakva su iskustva?

Već devet godina je prošlo otkad je lokalna samouprava grada Užica društvu donirala laptop računar, projektor i projekciono platno u svrhu edukacije užičkih pčelara putem multimedijalnih prezenacija. U Društvu je tridsetak vrsnih predavača koji su osposobljeni da urade multimedijalnu prezentaciju i održe kvalitetno predavanje. Posebna prednost užičkog društva je što od ove godine je predsednik Dr Borko Tanović, dipl.ing. poljoprivrede. Verovatno je jedini predsednik pčelarskog društva sa akademskim zvanjem doktora nauka iz oblasti poljoprivrede ne samo u Srbiji već i na teritoriji bivših jugoslovenskih republika. Kao takav stručnjak, on odlično razume značaj edukacije i potencira je kroz rad društva na čijem je čelu. Tako da u pripremi plana rada debatnog kluba za 2011/12.godinu, na predlog člana Petra Lukića, Izvršni odbor je doneo odluku da se jedno predavanje održi putem video linka, komunikacije sa pčelarem iz Livna, Bosna i Hercegovina, Stipom Matićem na temu primene ekološkog suplementa „BeeVital Hive Clean“ koji se koristi u borbi protiv varoe. Razlozi su bili praktični za ovakvu odluku. Prvo, neko ko je udaljen relativno daleko od Užica morao bi za dvočasovno predavanje da izdvoji dva dana, drugo što takav put iziskuje određene troškove, a Stipo je na obostrano zadovoljstvo podario prezentaciju užičkim pčelarima bez ikakve finansijske nadoknade, na čemu mu izražavamo veliku zahvalnost. Na kraju debate, na njegovu iskazanu želju da ponekad prati naš debatni klub, obećali smo mu da ćemo uraditi nešto po tom pitanju. Ubrzo posle toga krenuli su snežni nanosi koji su broj od osamdestak posetilaca kluba prepolovili. U tom trenutku se javlja ideja rukovodstva užičkih pčelara da debatni klub putem video prenosa (streaminga) uživo prikazujemo na adresi www.livestream.com/dpue.

Ko su nosioci ovog projekta i kakvi su rezultati?

Tehničku pripremu su uradili članovi Izvršnog odbora Milić Vukić i Petar Lukić. Vukić je takodje održao prvo predavanje uživo na temu: ekonomika u pčelarenju, a potom su se nizala predavanja Milete Branka, Miodraga Petrovića, Slobodana Marajanovića, Bogomira Filipovića, Stojana Ječmenice, Zorana Sevića i Djoka Zečevića, sa kojim je završen debatni klub za ovu sezonu. Sva ova predavanja i debate posle njih se takodje mogu pogledati na Youtube kanalu www.youtube.com/LukicPetar .

Čast nam je i veliko zadovoljstvo što je društvo užičkih pčelara izvesno prvo na planeti, a sigurno prvo na Balkanu, uradilo ovaj pionirski poduhvat u edukaciji pčelara i time dalo ideju i drugm pčelarskim organizacijama i pčelarskim savezima i uopšte udruženjima poljoprivrednika kako putem stalnog stručnog usavršavanja doći do uspeha,” kaže Petar Lukić.

Back To Top